Skip to content

Fejfájásnapló

Élete során a lakosság kb. 90%-ának van hosszabb vagy rövidebb időn át vissza-visszatérő fejfájása, ezen belül több mint 30%-ra tehető a migrén előfordulása. Míg a migrént a heves fájdalom, a kísérő tünetként megjelenő hányinger, ill. hányás miatt sokan felismerik, a kevésbé karakteres tenziós fejfájás, ill. az egyéb, visszatérő fejfájások diagnózisa gyakran éveket várat magára, ez pedig a célzott és hatékony kezelés esélyét is csökkenti. Az is gyakran előfordul, hogy a migrén is rejtve marad, mert a közgondolkodás csak a hányással járó fejfájást tekinti migrénnek, míg a migrének nagyobb része nem jár hányással. Emellett vannak más típusú fejfájások, amik szintén hányáshoz vezethetnek). Ráadásul, különösen ha gyakori, vagy több féle fejfájása van valakinek akkor arra is nehéz visszaemlékeznie, mikor milyen gyógyszert vett be, és az mennyire hatott.

Mindezek miatt a fejfájással foglalkozó orvosok egyöntetű javaslata az, hogy érdemes a fejfájásokról naplót vezetni. Bár több, a fejfájásokra kifejlesztett mobil applikáció is létezik, a szakemberek többsége a papír alapú naplókat javasolja – ezek ugyanis egy pillantással áttekinthetőek, és a diagnózishoz, a kivizsgáláshoz, sőt a kezeléshez is támpontokat adhatnak. Használatukat mindenképp javasoljuk akkor, ha a fejfájás visszatérő panasz, és különösen akkor, ha gyakori, vagy több, különböző fejfájást észlel valaki. A nemzetközi minták alapján általam kifejlesztett fejfájásnapló ide kattintva letölthető. Ezt a naplót a Swiss Prémium Egészségközpont Fejfájás Ambulanciáján és több más intézményben is használják. A fejfájásnapló kitöltési útmutatóját ide kattintva tudja letölteni. Javaslom, hogy nyomtassa ki a naplót, és ebbe írja be minden fejfájását, ill. a miattuk bevett fájdalomcsillapítókat. A naplót valamennyi konzultációra vigye magával!


Ha támogatni szeretné munkámat, a Donably segítségével megteheti. Nagyon köszönöm!

©2023 Minden jog fenntartva! A weboldal kizárólagos jogtulajdonosa Dr. Ertsey Csaba.
A weboldal, az azon található minden képi, hang és szöveges tartalom, ill. azok elrendezése szerzői jogi oltalom alatt állnak. A személyes használaton túl a weboldalról bármilyen tartalmat letölteni, vagy akár részben vagy egészben másolni vagy a nyilvánossághoz közvetíteni kizárólag a jogtulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet.