Skip to content

Provokáló tényezők naplója

Sokan veszik észre, hogy migrénjüket (de adott esetben más fejfájásukat is) különböző tényezők provokálni tudják. Fontos tudni, hogy nem ezektől lesz valaki migrénes, hiszen az emberek többségének ezek a tényezők nem fognak migrént okozni, sőt a migrénesek egy részének sem. Ezzel együtt érdemes egy időn át megfigyelni, mi az, ami migrénhez vezet, hiszen e tényezők kerülésével csökkenthetjük a migrén esélyét. A provokáló tényezők könnyebb feltárása érdekében hoztam létre ezt a naplót, amit érdemes kinyomtatni, és legalább egy hónapon át vezetni.

Általánosságban véve provokáló tényezőnek az tekinthető, ami a fejfájás megjelenése előtti 24 órában történik. Kivétel a menstruáció, mely akár 2-3 nappal is megelőzheti, vagy követheti a migrén kezdetét.

A napló egy naptári hónapról gyűjt adatokat. Az adott hónap nevét az adott tömb bal felső rubrikájába írja be. Ha pl. szeptember 4-én kezdi vezetni a naplót, akkor a tömb 4. napját jelölje meg nyíllal, mint a napló kezdetét.
A legtöbb felsorolt provokáló tényező esetén azt javaslom, hogy ha az adott provokáló tényező előfordult egy adott napon, azt + jelzéssel jelölje, ha nem fordult elő, akkor a megfelelő rubrikát hagyja üresen. Kivétel az alvási ritmus eltolódása: ha a szokottnál előbb vagy később kelt, azt E ill K betűvel jelölje a megfelelő napon. Szintén kivétel a menstruáció, itt azt célszerű beírni, hogy a menstruáció hányadik napján kezdődött a fejfájás.

A napló részlete

Ha egyszerűsíteni szeretné saját feladatát, akkor csak azokon a napokon írjon be adatokat, amikor fáj a feje (tehát fejfájásmentes napokon ne). Ennél pontosabb megítélést tesz lehetővé (és én inkább ezt javasolnám), ha minden nap beír minden olyan tényezőt, amit ön az adott tapasztalt. Ebben az esetben a (külön lapon vezetett) fejfájásnapló alapján derül majd ki, mikor volt fejfájása – de azt is teheti, hogy a hó napját jelző számot karikázza be fejfájás esetén.

A provokáló tényezőkkel kapcsolatban két letölthető és nyomtatható dokumentumot talál itt. Az egyik maga a napló, a másik egy rövidített útmutató a napló kitöltéséhez.

Köszönjük, hogy kitölti és az orvosi vizsgálathoz elhozza a naplót, ezzel segít, hogy többet tudhassunk fejfájásáról,
és megkönnyíti munkánkat is.

©2023 Minden jog fenntartva! A weboldal kizárólagos jogtulajdonosa Dr. Ertsey Csaba.
A weboldal, az azon található minden képi, hang és szöveges tartalom, ill. azok elrendezése szerzői jogi oltalom alatt állnak. A személyes használaton túl a weboldalról bármilyen tartalmat letölteni, vagy akár részben vagy egészben másolni vagy a nyilvánossághoz közvetíteni kizárólag a jogtulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet.