Skip to content

Autogén tréning

Az autogén tréning hatékony relaxációs technika, mely pszichológus közreműködése nélkül is végezhető. Olyan általános lazító, stressz-csökkentő, regeneráló módszer, amit – a megfelelő gyakorlás után – bármikor alkalmazhatunk. Hatását több tudományos vizsgálat is igazolta. Nagy előnye, hogy világnézetileg semleges, és a nekünk leginkább megfelelő környezetben is végezhető. Segíthet a túlhajtottság, alvászavarok, egyes fejfájások, így például a migrén és a tenziós fejfájás, a szédülések és több más testi tünet kezelésében. Emellett alkalmas lehet egyes speciális helyzethez kötődő szorongás, félelmek oldására is, mint például a repüléstől való félelem. A konkrét egészségügyi problémákra gyakorolt hatásán túl segíthet abban is, hogy testünkhöz pozitívabb, gondoskodóbb módon forduljunk.

Az autogén tréning hatásának megértéséhez érdemes felidéznünk, hogy a stressz számos változást hoz létre szervezetünkben. Stresszhelyzetben megfeszülnek az izmok, szaporább lesz a légzés és a szívverés, emelkedik a vérnyomás. Míg vészhelyzetben ezek a változások segítik a védekezést, a tartós stressz a már meglévő egészségügyi problémák rosszabbodásához vezethet, illetve betegségeket is okozhat. Az autogén tréning egyes elemei a stresszhez kapcsolódó változások fokozatos feloldását, visszafordítását célozzák. Így végzése során lassul a szívritmus és a légzés, csökken a vérnyomás, a feszülő izmok ellazulnak, de jótékony hatással lehet pl. a gyomor-bél traktus működésére is.

Az autogén tréning fokozatosan, több lépésben elsajátítható módszer. A tréning során egy kezdő, ellazító fázis után – első lépésként – a stressz által kiváltott reakciók közül az izmok feszülését igyekszünk oldani. A tréning későbbi lépései során fokozatosan egyre inkább oldjuk a stressz által kiváltott reakciókat. Az egyes új lépéseket – melyeket a korábban elsajátított lépések után fűzünk a tréninghez – érdemes egy-egy héten át, minden nap gyakorolni, ezzel ellazult állapotot hozva létre. Az ellazult állapot elérése után rövid levezető, aktiváló fázissal fejeződik be a tréning.

Az autogén tréninget legjobb kényelmesen hanyatt feküdve, kisebb párna segítségével megemelt fejjel végezni. A karokat érdemes lazán kinyújtva a törzs mellett pihentetni. A tréning szövegét célszerű már fekve hallgatni. Az általam készített hanganyag elején kb. fél perces csend van, hogy a felvétel elindítása után legyen idő elhelyezkedni.

Az autogén tréning általam ajánlott teljes szövegét itt hallgathatja meg.


Ha támogatni szeretné munkámat, a Donably segítségével megteheti. Nagyon köszönöm!

©2023 Minden jog fenntartva! A weboldal kizárólagos jogtulajdonosa Dr. Ertsey Csaba.
A weboldal, az azon található minden képi, hang és szöveges tartalom, ill. azok elrendezése szerzői jogi oltalom alatt állnak. A személyes használaton túl a weboldalról bármilyen tartalmat letölteni, vagy akár részben vagy egészben másolni vagy a nyilvánossághoz közvetíteni kizárólag a jogtulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet.