Skip to content

mi az a neurológia?

A neurológia az idegrendszer működésével és betegségeivel foglalkozó tudományág.

Szervezetünk minden része fontos ahhoz, hogy egészséges, teljes életet éljünk. Ezzel együtt az idegrendszer túlzás nélkül a legfontosabb, hiszen ez tesz minket képessé a gondolkodásra, emlékezésre, érzelmeink megélésére, érzékelésre, mozgásra – mindarra, ami megkülönbözteti az embert a többi élőlénytől.

Az idegrendszer, különösen az agy, igen érzékeny, ezért számos betegség okozhat idegrendszeri működészavart. Az orvostudomány ezzel foglalkozó ága a neurológia, magyar nevén ideggyógyászat. A neurológia a központi és a perifériás idegrendszer szervi betegségeivel foglalkozik: ide tartozik az agy, a gerincvelő, a környéki idegek és az általuk beidegzett izmok betegségeinek vizsgálata és kezelése.

A legfontosabb neurológiai panaszokról ide kattintva talál összefoglalót.

Amennyiben kérdése van, ide kattintva tudja feltenni.

Amennyiben vizsgálatra szeretne jelentkezni, ide kattintva találja meg elérhetőségeimet.

Az idegrendszer betegségei számos panaszt okozhatnak. A legfontosabb panaszok, melyek neurológiai vizsgálatot indokolnak, a következőek:

Fejfájás
Szédülés, egyensúlyzavar
Végtaggyengeség (bénulás)
Zsibbadás és más érzészavarok
A mozgás zavarai (Parkinson-kór és más betegségek)
Alvászavar
Feledékenység (memóriazavar)
Eszméletvesztés
Látászavar
Deréktáji fájdalom
Nyaki, tarkótáji, vagy vállfájdalom


Fejfájások

A fejfájások az orvos felkeresésének laggyakoribb okai közé tartoznak. Gyakoriságukat jól kifejezi az első magyar orvosi könyv szerzője, a polihisztor Pápai Páriz Ferenc megjegyzése: „A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs”. A fejfájásokról ide kattintva olvashat többet.

1990-2021

Ebben az időszakban, több mint 30 éve át, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgoztam, kezdetben mint klinikai orvos, később mint tanársegéd, adjunktus, végül egyetemi docens. Mindig hálás leszek tanítómestereimnek, és minden kollégának, akikkel együtt dolgoztunk.

30+

év tapasztalat

több ezer

elégedett beteg

136

cikk, közlemény

3

végzett phd hallgató


Ha támogatni szeretné munkámat, a Donably segítségével megteheti. Nagyon köszönöm!